Historia

Henttalan tilan historia on hyvin pitkä. Paikka on kulttuurihistoriallisesti arvokas, sillä Porvoon vanhin tunnettu kivikautinen asuinpaikka sijaitsee Henttalan mailla. Museovirasto on tehnyt arkeologisia kaivauksia Henttalassa useampaan otteeseen, ensimmäiset 1930-luvulla ja viimeksi vuonna 2010. Kaikki muinaislöydöt ovat arkistoitu Kansallismuseoon.

Henttalan tilakeskus sijaitsee kauniilla paikalla kylämaisemassa, männikkövaltaisen mäen syrjällä, Porvoonjoen varrella. Tilan kohdalla on Henttalankoski, jonka putouskorkeus on noin 11,5 metriä.

Tilana Henttala esiintyy ensimmäisen kerran lähteissä vuonna 1542. Tila on entinen rälssisäteri, joka nautti säterivapautta jo 1600-luvun alussa.

Nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1850. Edellinen päärakennus sijaitsi aivan joen rannalla, kuten eräästä vuodelta 1778 peräisin olevasta jakokartasta ilmenee.

Punatiilinen navetta on arkkitehti Urho Åbergin piirtämä ja rakennettiin vuonna 1939. Vankka rakennus on edelleen täysin toimiva ja on vuosikymmeniä tarjonnut suojan alkuun lypsykarjalle ja vielä tänä päivänäkin tilan nykyiselle Limousin-lihakarjalle. Iso parvi kätkee sisällensä suuren osan kauden heinäsadosta.

Sotavuosina rakennettu vankka navettarakennus palvelee yhä tänä päivänä.

Historia toistaa itseään, arkeologiset kaivaukset Henttalassa vuonna 1939 ja 2010.

Valokuvat ja teksti Maria Henttala | Design Eija Storgård | Build by Cedernet.fi